Transportbanden en omgevingstemperatuur

Transportbanden en omgevingstemperatuur

Weet u wat de omgevingstemperatuur rond uw transportband is en tegen hoeveel kou of hitte deze eigenlijk bestand is?

Het kennen van de juiste temperatuur en het meest geschikte materiaal voor een band kan cruciaal zijn voor uw bedrijf, zowel economisch gezien als wat de productie betreft.

Verkeerde schatting van omgevingstemperatuur in negen van de tien gevallen

Veel fabrieken gebruiken transportbanden die niet zijn gemaakt om bestand te zijn tegen de omgevingstemperatuur. Bedrijven geven negen van de tien aan dat de lucht in de gebouwen, de machine of rond de transportband warmer is dan deze daadwerkelijk is!

In omgevingen met extreem lage of hoge temperaturen, zoals vriezers of frituurunits, wordt de exacte temperatuur doorgaans beter bewaakt, omdat de faciliteiten veelal zijn uitgerust met thermometers. Maar in de meeste omgevingen waar de lucht rond de transportband stroomt, bijvoorbeeld in een transportoven, is het veel moeilijker om de temperatuur te schatten.

Of u uw transportbanden nu gebruikt in koude, hete, vochtige of droge omgevingen, het is belangrijk dat ze ontworpen zijn om bestand te zijn tegen de omgevingstemperatuur.

Gevolgen van gebruik van verkeerd type transportband

Gebruik van het verkeerde type transportband kan grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Materiaal dat niet bestand is tegen bepaalde temperaturen slijt sneller en beschadigt mogelijk het product dat wordt getransporteerd. De band zal ook gemakkelijker breken en moet vaker worden vervangen. Aan de andere kant zal een band die is gemaakt van een materiaal dat bestand is tegen hogere of lagere temperaturen dan nodig is, tot onnodige kosten voor uw bedrijf leiden. Daarom kunt u geld verdienen of besparen door de temperatuur nauwkeurig te meten.

De bandlas is het meest kritische punt bij hogere temperaturen

De temperatuur die een band aankan hangt in grote mate af van de bandlas. De las is het meest kritische punt wanneer de temperatuur wordt verhoogd, en de sterkte van de las hangt af van het materiaal en het lassen. De bestendigheid van een transportband tegen lage temperaturen hangt af van de elasticiteit van de band, die op haar beurt afhangt van de weefsellaag, de toplaag en de lasmethode.

Andere factoren die invloed hebben op de thermische bestendigheid van uw band

Ook de temperatuur van het product dat wordt getransporteerd heeft invloed op de bestendigheid van de band. Kleine kunststof componenten die worden uitgeworpen door een spuitgietmachine en op de band vallen zijn vaak heet, maar koelen snel af. In dit geval hoeft de band niet bestand te zijn tegen hoge temperaturen. Een product dat groter en dichter is, zoals een brood bij een bakkerij, slaat warmte op een andere manier op en het duurt langer voordat het afkoelt. De band moet dan bestand zijn tegen hitte. De roldiameter is ook belangrijk voor de temperatuurbestendigheid van de band, en daarom geldt een aanbevolen minimale roldiameter. Kleinere roldiameters zijn moeilijker en nadelig in het gebruik wanneer ze koud zijn.

Wilt u investeren in een transportband of aandrijfriemen? Denk er dan aan dat de omgevingstemperatuur belangrijk is! Bij Habasit geven we u gekwalificeerd technisch advies en zorgen we ervoor dat u een band krijgt die geschikt is voor uw specifieke omgevingstemperatuur. Neem contact met ons op als u meer wilt weten over wat van belang is wanneer u investeert in transportbanden.

11 juli 2017  |  Geplaatst door

Jörgen Nordlund werkt al bij Habasit sinds 2001. Hij werkt als Key Account Manager in Zuid-Zweden en heeft uitgebreide ervaring op het gebied van technische advisering. Hij is betrokken bij een breed scala aan projecten met onze klanten en gelooft dat geen enkele uitdaging te groot is om een oplossing te kunnen vinden! Nordlund spreekt vloeiend Zweeds en Engels.

Neem contact met ons op voor persoonlijke ondersteuning

Vraag advies